Starte bedrift med no-code

Oschlo
4 min readMar 23, 2023

Av Hans Martin Cramer

Slik startet vi Oschlo på noen dager

Alle som har startet bedrift har kjent på stresset rundt alt det praktiske som skal på plass. Selskap skal registreres, bankkonto skal etableres, domener skal kjøpes, epost skal opprettes, verktøy skal finnes og systemer for drift av selskapet må skaffes i en lynende fart. Dette gjelder for Oschlo også, men med vilje ønsket vi å benytte oss av så mange såkalte “nocode” verktøy vi kunne for å se hvor langt vi kunne trekke strikken med minimal innsats.

Vi er foreløpig et lite byrå med begrenset kompleksitet, men vi har likevel behov for å ha kontroll på informasjonsflyt, kunderegistre og ikke minst automatisere prosesser som tar tid i hverdagen. Her er noen av verktøyene vi har har lent oss på når vi har startet Oschlo.

Stiftelse av selskapet

Til å stifte selve selskapet brukte vi Stiftemaskinen til Folio. Folio gjør jobben med å registere til en ganske kort prosess og alle som er med og stifter selskapet signerer digitalt. Vi hadde vår egen bankkontakt, men dersom man ikke har det setter Folio opp en konto for dere i tillegg.

Logo og brand

I vårt tilfelle ønsket vi å komme rakst til et sted hvor vi hadde en fleksibel logo og brand som vi kan iterere på etterhvert som vi vokser. Etter noen runder med litt googling endte vi med å lage en logo i looka.ai og lastet ned logoer og brand assets direkte. Looka er ikke verden mest avanserte, men det kan gi et godt utgangspunkt som kan brukes senere når man har både ønske og økonomi til å ta det til neste nivå.

Nettsider

Nettsidene våre lagde vi i Duda. Duda er et av verktøyene vi også bruker i kundecasene våre og er et veldig kraftig produkt som både er fleksibelt og som skalerer langt. Duda har integrasjoner til ekstremt mange andre plattformer, betalingslønsinger, cms, crm og det er dermed mulig å lage alt fra kraftige ecommerce produkter til enkle blogger. Templatene som ligger tilgjengelige i Duda gjør at du raskt kommer deg opp på et akseptablet nivå, men dybden i Duda gjør at man med litt erfaring kan etablere svært komplekse tjenester uten å utvikle alt fra bunnen.

Kommunikasjon og dokumentasjon

Som de fleste andre om dagen ønsker vi å unngå å drukne i epost, men det er vanskelig å komme unna at vi trenger epost. Vi har satt opp våre eposter med Google.

Internt går kommunikasjonen vår i Slack. Slack er bygget som en samhandlingstjeneste og det er et hav av muligheter for å integrere slack med andre tjenester og dermed forenkle og automatisere mange prosesser. Som et eksempel har vi satt kontaktskjemaet på nettsidene våre til å poste rett i en dedikert slack kanal slik at alle får tilgang til innkommende korrespondanse og kan svare uten at man går vill i felles innbokser i mailen.

All dokumentasjon internt gjør vi i Notion. Notion er på samme måte som Slack bygget for å kunne knytte tjenester sammen. Alt innhold i Notion er organisert i en veldig tilgjengelig database som også gjør at gjenbruk av innhold er veldig mye enklere enn i andre tilsvarende verktøy. Vi bruker også Notion som vårt interne CRM verktøy for å holde oversikt over kundene våre, kundeflyten og prosjektene. I Notion har vi også møtereferater og vi kan dele prosjektmappene direkte med kundene våre.

Det tar ikke lang tid!

Å ta i bruk dise verktøyene er gjort på veldig kort tid. Selve stifelsen av selskapet må naturligvis gå sin gang gjennom banker og registre, men verktøyene har du oppe og stå på en halv dag. Og med litt standhaftighet bør du kunne mestre de fleste på et par dager. Husk at selskapet dutt også er et produkt, og som i all produktutvikling så lærer man hele tiden hva som fungerer og hva man trenger å endre. Ingen verktøy er perfekte, men de vi har listet her bør kunne løse behovet man har før man vokser nok til å måtte investere i mer komplekse systemer.

Ta gjerne kontakt med oss for å høre mer om hvordan vi etablerte Oschlo og hva vi lærte av prosessen.

--

--

Oschlo

Oschlo is a Product Studio - a powerhouse of smart decisions and product development.